Prikupljanje sredstava

 

 

Važan segment aktivnosti Zaklade  čini promicanje i poticaj razvoju donatorske kulture kroz inovativne modele prikupljanja sredstava.

 

RIJEKA Z(N)A ZNANJE

Sustavna provedba Zakladine filantropije započela je 2006. godine dobrotvornom akcijom Rijeka z(n)a znanje organiziranom u tri edicije, s ciljem prikupljanja sredstava za financiranje djelatnosti akademske zajednice te promocije ideje društva znanja i same Zaklade.

Akcija se realizirala prodajom artikala s karikaturama znamenitih ličnosti koji su živjeli ili djelovali u Rijeci ili na širem regionalnom području, koje je izradio riječki crtač stripa Ivan Mišković. Rijeka z(n)a znanje zamišljena je kao akcija potpore građana Rijeke razvoju društva znanja, stoga su građani imali priliku odlučiti o distribuciji prikupljenih sredstava odabirom projekta koji bi Zaklada trebala financirati (projekti kulturne baštine lokalne i regionalne zajednice, ekološki projekti, osmišljavanja identiteta grada Rijeke i šire regionalne zajednice, studentske aktivnosti, razvoj i potpora ‘novih’ znanosti). U sklopu projekta održano je i nekoliko edukacija, odnosno javnih akcija: Vještine javnog izlaganja, Međunarodna razmjena studenata, Sveučilištarci volontiraju.

U sklopu akcije organiziran je i program Točno u podne u okviru kojeg su svakog dana u podne ugledne osobe javnog života grada Rijeke prodavale materijale na štandu (glazbenik Damir Urban, intendantica HNK Ivana pl. Zajca Mani Gotovac, glazbenik Damir Martinović Mrle, glumac Galiano Pahor, župan PGŽ-a Zlatko Komadina te mnogi drugi umjetnici, znanstvenici, novinari i riječki uglednici).  

Projekt su financijski podržali: Primorsko-goranska županija, Croatia osiguranje d. d. i Foundation OSI, a kao suradnici punionica Zvir d. o. o. Rijeka, Gradska knjižnica Rijeka i Znanstveno-tehnologijski park Sveučilišta u Rijeci STEP RI. 

 

AKADEMSKA DONATORSKA VEČERA

U 2012. godini Zaklada je započela s tradicijom povezivanja umjetnosti i donatorske kulture. Organizacijom Akademske donatorske večere, pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske prof. dr. sc. Ive Josipovića, uz Nacionalnu zakladu za potporu učeničkom i studentskom standardu, te Sveučilišta u Rijeci prikupljeno je 137.000,00 kuna u okviru kampanje Vjetar u leđa znanja s ciljem potpore učeničkom i studentskom standardu i razvoj sustava studentskih stipendije. Kampanja se sastojala od tri fonda: Maestral (sufinanciranje studenata preddiplomskih, diplomskih i integriranih studija), Burin (sufinanciranje poslijediplomskih studija) i Tramontana (sufinanciranje poslijedoktorskog usavršavanja mladih znanstvenika s područja PGŽ-a u razdoblju od 3 do 12 mjeseci u priznatim institucijama u RH i inozemstvu u obliku jednokratne stipendije).

Natječaj za dodjelu sredstava fonda Maestral raspisan je 2014. s ukupnom svotom od 140.000,00 kuna. Svečano potpisivanje ugovora s četrnaest dobitnika stipendije održalo se 9. srpnja 2014.

 

DONATORSKA AUKCIJA SLIKA

Godine 2013. godine osmišljen je novI koncept Donatorske aukcije koji Zaklada već tradicionalno provodi u partnerstvu s tvrtkom Metis d. d.

Tijekom šest edicija prikupljeno je ukupno 639.480,00 kuna, a licitirane su umjetnine, ali i drugi vrijedni artikli – donacije pojedinaca i institucija. Posebno se ističu vrijedne umjetničke donacije djelatnika i studenata Akademije primjenjenih umjetnosti, polaznika radionica Korak po korak Matice umirovljenika Grada Rijeke, Nenada Petronia i Nade Golob Popović, te donacije sportskih artikala Riječkog sportskog saveza. Posljednjih godina aukcija se održava u prosincu u konobi Tarsa te privlači sve veći broj donatora i kupaca, profilirajući se u javnosti i medijima kao društveni događaj s iznimnim doprinosom riječkoj poslovno-akademskoj filantropskoj kulturi.

Prikupljena sredstva u proteklih su šest godina donirana deset institucija u različitim sektorima – obrazovanje, umjetnost, socijalna skrb i zdravstvo.

Popis korisnika 2013. – 2018.  

  • Centar za rehabilitaciju Rijeka
  • Centar za biomodeliranje i inovacije u medicini Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci
  • Klinika za pedijatriju KBC-a Rijeka
  • Dom za psihički bolesne odrasle osobe Turnić
  • Dječji dom Ivana Brlić Mažuranić
  • Akademija primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci
  • Dnevni centar za rehabilitaciju Slava Raškaj Rijeka
  • Sportski savez osoba s invaliditetom Grada Rijeke
  • Dječji dom Tić Rijeka
  • Zaklada Sveučilišta u Rijeci – fond Studenti za društvo znanja